Heb je een warmtepomp en wil je meterstanden in kWh gaan loggen op MinderGas.nl? Lees onderstaande dan eerst even goed door.
Essentie MinderGas.nl
Het doel van deze website is om inzicht te geven in het effect van energiebesparende maatregelen op jouw energieverbruik voor verwarming. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het gewogen graaddagen rekenmodel. Het idee is dat je energieverbruik voor verwarming recht evenredig is met het aantal graaddagen.
Door het energieverbruik voor verwarming te delen door het aantal graaddagen bepaal je het verbruik per graaddag voor jouw woning. Dit verbruik per graaddag is onafhankelijk van hoe streng of mild de winter is. Dit maakt het vergelijken van verschillende seizoenen mogelijk.
CV-ketel
Voor een gasgestookte CV-ketel is het bepalen van het verbruik in m3 per graaddag rechttoe rechtaan: Maak een inschatting voor het ‘gasverbruik-overig’ (douchen en koken) op basis van je verbruik in de zomer. Neem aan dat dit verbruik door het jaar heen constant is. Het verbruik voor verwarming is dan jouw totale gasverbruik minus het gasverbruik-overig. Deel vervolgens het verbruik voor verwarming door het aantal graaddagen in de verbruiksperiode.
Warmtepomp
Bij een warmtepomp is de situatie ingewikkelder. De pomp levert energie om het huis te verwarmen. Deze energie wordt onttrokken aan de lucht/grondwater (afhankelijk van het type pomp). Voor dit proces verbruikt de warmtepomp elektriciteit. De verhouding tussen de geleverde warmte-energie en de verbruikte elektrische energie noemt men de Coefficient of Performance (COP). Bijvoorbeeld: de pomp levert 4 kWh aan warmte, hiervan is 3 kWh onttrokken aan de lucht en hiervoor is 1 kWh aan elektriciteit verbruikt. De COP is in dit geval 4 kWh / 1 kWh = 4.
De COP is niet constant. Deze is met name afhankelijk van de temperatuur van de bron (lucht/water) en de temperatuur van het geleverde water.
Op MinderGas.nl kun je instellen of je de warmte-opbrengst of het stroomverbruik van je warmtepomp logt.
Het loggen van de warmte-opbrengst in kWh van de warmtepomp sluit wat beter aan bij het graaddagenrekenmodel aangezien de geleverde warmte recht evenredig is met het aantal graaddagen.
Echter, de warmte-opbrengst is niet op iedere warmtepomp afleesbaar. Als alternatief kun je het stroomverbruik van je warmtepomp loggen. Dit geeft inzicht in jouw stroomverbruik voor verwarming. Ook zal het effect van energie- besparende maatregelen, met name over wat langere periodes, zichtbaar zijn. Naar verwachting zal je door de variatie in COP wel wat meer variatie zien in het stroomverbruik per graaddag.